2020-02-22 15:59:29• hírek • Bajnai Botond

Szombat reggel gyűltek össze megyénk kis fürkészei

Az elemi osztályos diákok körében az egyik legnépszerűbb megmérettetés már évek óta a Fürkész Helyesírási és Nyelvhelyességi Verseny, mely idén kilencedik alkalmához érkezett.

Szombaton délelőtt a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum adott otthont a Fürkész Helyesírási és Nyelvhelyességi Verseny kilencedik kiírásának megyei fordulójának.

A megmérettetésre érkeztek diákok szerte a megyéből, másodikosok, harmadikosok, és negyedikes nebulók.
Leiti Mónika (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum) és Román Melinda (Mircea Eliade Általános Iskola) tanítónők, a megyei szakasz szervezői szerkesztőségünknek elmondták, évről évre nagy az érdeklődés a verseny iránt, hiszen ez az egyetlen nyelvhelyességi verseny, amely elemisták számára kerül megrendezésre, közel egy évtizede.



A verseny körzeti válogatójára 290 diák nevezett be, ahonnan 25%-uk, azaz 68 diák jutott tovább, a február 22-ei megyei fordulóra.

A szombati versenyen 60 perc állt a diákok rendelkezésére, hogy legjobb tudásuk szerint teljesítsék a verseny feladatait.

A szervezők elmondták, ez egy olyan megmérettetés, amire sokat lehet és ajánlott is gyakorolni, sok olvasást és felkészülést várnak el a diákoktól, hiszen az április 24-26. között megszervezésre kerülő országos szakaszra, csak a legjobbak juthatnak el.

Mint minden évben idén is egy, az évfolyamoknak megfelelő szintű tollbamondás képezte a verseny gerincét, majd további elgondolkodtató feladatok következtek (ellentétes és rokonértelmű szavak keresése, rövid és hosszú magánhangzók elkülönítse, szavak ABC rendbe való elhelyezése, szólások, közmondások értelmezése, stb.), de minden évben kapnak egy-egy betűrejtvényt is a versenyzők.



A dolgozatokat a tanfelügyelőség által kinevezett szakavatott zsűri javítja majd. Az eredményekről jövő héten a szereznek tudomást a felkészítő tanítók, a megyei díjátadóra évfolyamonként az első, második, harmadik helyezett, valamint a dicséretben részesülő diákok és tanítóik kapnak meghívást.

A legjobbak az áprilisi országos döntőben, a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceumban mérkőzhetnek meg a többi résztvevő megye diákjaival.

A szombati megyei versenyre 17 tanintézményből érkeztek diákok, az alábbi iskolák szerint: Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, Kölcsey Ferenc Főgimnázium, Szatmárnémeti Református Gimnázium, Szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Bogdándi Petri Mór Általános Iskola, Mircea Eliade Általános Iskola, Ákosi Általános Iskola, Túrterebesi Általános Iskola, Avasújvárosi Általános Iskola, Bălcescu-Petőfi Általános Iskola, Ion Creangă Általános Iskola, Kaplonyi Fényi István Általános Iskola, Nagykárolyi Elméleti Líceum, Kalazanczi Szent József Líceum, Mezőfényi Általános Iskola, Magyarcsaholyi Általános Iskola, valamint Tasnádi Általános Iskola.



Leiti Mónika tanítónő, főszervezőként szerkesztőségünknek elmondta, évről évre nagy öröm számukra, hogy ilyen sok diák jelentkezik a versenyre, a megye számos iskolájából. Ugyanakkor hozzátette, hogy szervezőként a céljuk nem más, mint a gyermekekben való igényes nyelvhasználat kialakítása, úgy az írásban, mint a beszédben egyaránt. „Úgy gondoljuk, aki helyesen használja anyanyelvét, azt tiszteli is azt” – fogalmazott a tanítónő, hozzátéve azt is, hogy ez a verseny remekül illeszkedik a pénteken ünnepelt anyanyelvünk nemzetközi napjának tematikájához is.











Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: